به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، هیچ کس از واکسن و آمپول خوشش نمی آید. علاوه بر آن سرنگ ها خطری برای محیط زیست به حساب می آیند و داروهای مایع نیز باید در یخچال نگهداری شوند.
اما به تازگی یک واکسن آنفلونزا ابداع شده که در حقیقت یک وصله پوستی است که هیچ کدام از این مشکلات را ندارد. آزمایش های این وصله روی موش ها نیز موفقیت آمیز بوده است.
البته هم اکنون وصله هایی در بازار هستند که واکسن را به وسیله سوزن های ریز و از طریق پوست به بدن منتقل می کنند. این سوزن ها دارو را بدون درد به پوست منتقل می کنند. در مرحله بعد دارو وارد جریان خون می شود.
به گفته محققان مرکز پزشکی دانشگاه روچستر تولید این سوزن های ریز در مقیاس تجاری چالش برانگیز است. در همین راستا گروهی از محققان این مرکز یک وصله پوستی ابداع کرده اند که بدون استفاده از سوزن های ریز دارو را به بدن منتقل می کند. مکانیسم انتقال دارو در این وصله با الهام از بیماری پوستی اگزما ابداع شده است.
اگزما زمانی اتفاق می افتد که فقدان پروتئینی به نام claudin-1 سبب می شود پوست نفوذپذیرتر شود. به این ترتیب آلرژن ها مانند گرده گل ها و قارچ ها به راحتی وارد پوست می شوند. آلرژن، نوعی آنتیژن است که باعث واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی میشوند.
دانشمندان متوجه شده اند می توان با ایجاد نوعی نفوذپذیری موقت زیر وصله پوستی، واکسن را به پوست منتقل کرد.
برای این منظور آنها واکسن را با نوعی پپتید مصنوعی ترکیب کردند که پروتئین claudin-1را مهار می کند. در نتیجه مانع پوستی باز می شود و هنگامیکه وصله روی پوست قرار می گیرد، واکسن داخل بدن می شود. اما به محض برداشتن وصله، نفوذپذیری پوست از بین می رود.
این وصله به تنهایی اجازه نمی دهد آلرژن وارد پوست شوند.
در آزمایشی به مدت سه ماه روزانه چند ساعت نمونه اولیه وصله ها روی بدن موش ها قرار گرفت. دراین آزمایش هیچ مشکل پوستی برای موش ها به وجود نیامد و اثری از عوارض جانبی به چشم نخورد.
با این وجود تاثیرگذاری وصله در موش هایی که قبلا واکسن آنفلونزا را دریافت کرده بودند، چندان قابل توجه نبود. این امر نشان می دهد وصله های مذکور در تقویت سیستم ایمنی بدن نسبت به آنفلونزا تاثیرگذار هستند. اما آنها در نوزادانی که قبلا این واکسن را دریافت نکرده اند، چندان تاثیرگذار نیستند.
این تحقیق در Journal of Investigative Dermatology منتشر شده است.
نظر شما